Schertsglazen

Kitty Laméris

€ 17,99
Inclusief btw
Vernuftig drinkvermaak, Ebook
Aantal
Dit is een digitale versie. U bestelt dit als een gewoon boek, maar ontvangt enkel een downloadlink.

Bij de aankoop van dit product ontvang je 17 proxispunten. Je winkelwagen bevat dan 17 proxispunten die je kan omzetten in een waardebon van € 0,85.

In de Nederlanden ontstaan aan het einde van de zestiende eeuw speciale glazen waarmee drankspelletjes gespeeld kunnen worden. Ze zorgen voor saamhorigheid, een hoop vermaak en natuurlijk uiteindelijk grote dronkenschap. Schertsglazen zijn glazen die de drinker op een of andere wijze verrassen. Als je niet weet hoe je ze moet gebruiken, krijg je bij sommige glazen een plens wijn over je heen. Andere glazen zijn zo ingenieus gemaakt dat je ze moet bestuderen voordat je überhaupt begrijpt hoe je eruit kunt drinken. Ook zijn er glazen met een bijzondere vorm - de bekende laars, maar ook een fabeldier, een hoorn of zelfs een pistool. Weer andere maken vreemde geluiden als eruit gedronken wordt. Juist het speelse karakter maakt de fopglazen tot technische hoogstandjes, het toppunt van wat glasblazers toentertijd konden maken. Deze glazen werden gebruikt in alle lagen van de bevolking.

Glasexpert Kitty Laméris en meesterglasblazer Marc Barreda deden grootschalig onderzoek naar het gebruik en de geschiedenis van de fopglazen, hun gebruikers en de maakwijze. Het leidde tot baanbrekende nieuwe inzichten.

'Het bijzondere aan het doorwrochte en fraaie boek is dat Laméris’ kunsthistorische visie een praktische invulling krijgt door het technisch vernuft van meesterglasblazer Marc Barreda.' – Chris Reinewald in 'Museumtijdschrift'

'Dit boek biedt een ongekende schat aan informatie over deze wonderlijke gebruiksvoorwerpen van glas. Het is bijna het mooiste dat ik ooit gezien heb.' – Herman Pleij

'Zeer dorstig word ik ervan.' – Pieter van den Blink, journalist
PX9789462498273

Productspecificaties

Auteur
(7)
Kitty Laméris  
Medeauteurs
(23)
Marc Barreda  
Genre
(10)
Kunst  
Fonds
(28)
WalburgPers Algemeen  
Uitvoering
(3)
Epub V2 met Adobe DRM  
Uitgavedatum
(32)
01/04/2022
Taal
(39)
Nederlands  
Pagina's
(8)
328
Nieuw product