Van contractie naar actie

Ben van Cranenburgh

€ 39,95
Inclusief btw
Motorisch leren in dagelijks leven, sport, muziek en revalidatie, Van Cranenburgh, Ben, Hardcover
Aantal
Wordt verstuurd binnen: Ca. 3 werkdagen
Meer info

Bij de aankoop van dit product ontvang je 39 proxispunten. Je winkelwagen bevat dan 39 proxispunten die je kan omzetten in een waardebon van € 1,95.

Dit boek bespreekt de belangrijkste theorieën over het leren van motorische vaardigheden met het oog op de mogelijke toepassingen in sport, muziek en revalidatie. Het is bedoeld voor ieder die zich bezighoudt met het aanleren van motorische vaardigheden. Denk aan professionals zoals sport-, muziek- en dansleraren, of paramedici als fysiotherapeuten, ergotherapeuten en oefentherapeuten. Maar het is zeker ook waardevol voor de ontwikkelde leek die als musicus, sporter of patiënt geïnteresseerd is in de mechanismen achter het leren van motorische vaardigheden. Theorieën over motorisch leren en de rol die de hersenen daarbij spelen, zijn nadrukkelijk in beweging

Van contractie naar actie. Motorisch leren in dagelijks leven, sport, muziek en revalidatie maakt deel uit van de zesdelige serie â??Toegepaste neurowetenschappenâ??. Deze derde editie is geactualiseerd. Er zijn onder andere praktisch bruikbare ideeën toegevoegd over belangrijke aspecten zoals talent, â??mindsetâ?? en â??mental effortâ??. Mensen zijn tot indrukwekkende motorische prestaties in staat. De snelheid en nauwkeurigheid van een tennisservice, de vingervlugheid en het Fingerspitzengefühl van de musicus, de saltoâ??s van de kunstschaatser en turner zijn verbazingwekkend. En dat geldt zelfs voor doodgewone activiteiten uit het dagelijks leven zoals fietsen, timmeren of aardappels schillen. Sommige patiënten met hersenbeschadiging (bijv. een beroerte) herstellen goed, andere niet â?? de vraag is waarom? Goed om ook daar eens bij stil te staan.

Motorisch leren is ondenkbaar zonder hersenen. De motoriek wordt niet aangestuurd vanuit één bepaald hersengebied, maar er blijken talrijke hersengebieden bij betrokken te zijn. Dit strookt geheel met het huidige inzicht dat het leren van motorische vaardigheden onlosmakelijk verbonden is met sensoriek, emoties en cognitie.

Er is zeker niet één superieure leermethode, maar er bestaat een uitgebreid palet aan mogelijke leerstrategieën waaruit weloverwogen gekozen kan worden op basis van iedere individuele situatie. Aan de hand van vele uitgewerkte praktische voorbeelden op het gebied van sport, muziek en revalidatie laat het boek zien dat de wetenschappelijke inzichten over motorisch leren hun directe toepassing in de praktijk kunnen hebben.

Ben van Cranenburgh studeerde geneeskunde in Amsterdam en was als wetenschappelijk medewerker verbonden aan onder meer het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek en het Revalidatie Centrum Amsterdam. In 1987 richtte hij het Instituut voor toegepaste neurowetenschappen (stichting ITON) op, waar hij tot op heden werkzaam is. De stichting ITON biedt nascholingscursussen aan op het gebied van de toegepaste Neurowetenschappen. 

PX9789036824446

Productspecificaties

Auteur
(7)
Ben van Cranenburgh  
Medeauteurs
(23)
Ben van Cranenburgh  
Reeks
(12)
Toegepaste neurowetenschappen  
Volgnummer
(24)
6
Thema
(64)
Fysiotherapie  
Trefwoorden
(73)
leerstrategieën,   neurale sturing,   neurorevalidatie,   perceptie-actie koppeling,   plasticiteit en leren,   sensomotoriek,   sportvaardigheden  
Fonds
(28)
Bohn Stafleu van Loghum  
Uitgavedatum
(32)
21/02/2020
Uitgavejaar
(74)
2020  
Taal
(39)
Nederlands  
Pagina's
(8)
290
Druk
(30)
3
Nieuw product