De vijf meest opmerkelijke titels van deze zomer

De vijf meest opmerkelijke titels van deze zomer

Gepubliceerd 18-06-2020 - Categorieën: Nieuws

De zomer is bijna in het land en dat associëren we natuurlijk met vakantie en mooi weer. Verder mag een goed boek natuurlijk niet ontbreken op een zomerse of vrije dag! Ondanks het coronavirus wordt het weer een zomer met veel nieuw en langverwacht werk van geliefde auteurs binnen diverse genres en een interessant debuut. Deze vijf titels behoren tot mijn favorieten van deze zomer.

1. ZOMER (ALI SMITH)

Een titel die zeker niet in dit lijstje mag ontbreken en het perfecte boek om de zomer op een mooie af te sluiten, Zomer van de Schotse literaire ster Ali Smith. Na HerfstWinter en Lente is dit het langverwachte en laatste deel in haar geliefde seizoenencyclus. Ik ben al jaren fan van Smith’s werk en het laatste deel in deze originele seizoenenreeks belooft even brandend actueel en wondermooi als de vorige delen te worden. Zomer van Ali Smith verschijnt op 31 augustus.

2. IK BEN EMMA (KRISTIEN HEMMERECHTS)

Natuurlijk mag één van de belangrijkste stemmen van ons Vlaamse literaire landschap niet ontbreken in deze lijst. Fan van Jane Austen en van het literaire meesterschap van Kristien Hemmerechts? Dan is dit boek iets voor jou!

Emma Houthuys heeft alles wat een jonge vrouw zich kan wensen en wanneer een lang vergeten stiefzusje weer komt opdagen lijkt haar geluk compleet. Maar wanneer ze ook nog een stiefbroer erbij krijgt, moet Emma keuzes maken waar ze nooit eerder over twijfelde.

Als een Jane Austen fan ben ik benieuwd hoe Hemmerechts het klassieke verhaal van één van Austen’s bekendse en meest geliefde personages, Emma Woodhouse in een modern jasje zal steken in Ik ben Emma.

3. DE MOORDCLUB (OP DONDERDAG) (RICHARD OSMAN)

Richard Osman is vooral bekend als presentator van populaire BBC programma’s, maar debuteert nu met zijn eerste roman in september.

De moordclub (op donderdag) draait rond het clubje van vier bewoners in een rustig bejaardenhuis. Ze leiden een rustig leven, maar elke donderdag komen ze samen om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar in een nabijgelegen stadje wordt vermoord komt de “moordclub” meteen in actie. Ze ontdekken dat hun eigen verzorgingshuis niet zo onschuldig is als het lijkt. Een race tegen de klok begint om de moordenaar te vinden voordat deze opnieuw toeslaat.

Om de rechten van dit boek werd erg gestreden en het boek wordt nu al “het leukste thrillerdebuut in jaren” genoemd. Ook is er nu al sprake over een televisieserie gebaseerd op het boek. Een niet te missen spannend debuut vol humor!

4. DE VERVLOGEN HELFT (BRIT BENNETT)

De vervlogen helft verschijnt in augustus en vertelt het ontroerend familieverhaal over de bijzondere band tussen tweelingszussen.

Desiree en Stella Vignes zijn elkaars spiegelbeeld en besluiten samen om als tieners weg te lopen van de kleine, zuidelijke zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid. Ondanks hun band, scheiden hun wegen al snel en eenmaal volwassen is elke overeenkomst verdwenen. De ene zus leeft opnieuw in de stad die ze ooit probeerde te ontvluchten, terwijl de andere door het leven gaat als witte vrouw en haar directe omgeving niets verteld over haar verleden. Wat zal er gebeuren, wanneer de paden van hun eigen dochters zich kruisen?

Bennett raakt de problematiek aan van ras en passing, wanneer een getint persoon zich voordoet als wit om zo te ontsnappen aan discriminatie. Een belangrijk boek met nog steeds relevante en actuele thema’s en “one of the Most Anticipated Books of 2020” volgens Oprah Winfrey.

5. UITVERKOREN (VERONICA ROTH)

Na DivergentInsurgent en Allegiant komt Veronica Roth nu met haar eerste boek voor een volwassen publiek. Dezelfde dystopische elementen die haar Divergent-serie zo populair maakten bij jongeren zullen nu ook het grote publiek overtuigen.

In Uitverkoren worden vijf schijnbaar doodgewone tieners opgeroepen zich te melden om het kwaad dat de wereld teistert te bestrijden. Eén van hen zou ‘de uitverkorene’ zijn die de wereld kan redden. De voorspelling blijkt te kloppen en de wereld wordt bevrijd. Tot 10 jaar later! De tragedie lijkt vergeten, maar niet voor de nu volwassen tieners van toen. Ze worden nog steeds achtervolgd door hun verleden en op het tienjarig jubileum van hun overwinning slaat het noodlot toe: één van de vijf sterft. De overige vier doen een huiveringwekkende ontdekking en alles lijkt opnieuw te beginnen.

Uitverkoren verschijnt al op 24 juni, een fantastische tip om de zomer mee te starten dus!

Al deze boeken en andere niet te missen toptitels kan je natuurlijk vinden op onze website. Veel leuke literatuur dus om de zomer goed te beginnen en/of op een mooie manier af te sluiten.

Met literaire groeten,

je Proxis boekenspecialiste Sofie

Deel de inhoud