Ebooks

 

Wat is een ebook?

Een e-boek (of e-book) is een verzamelnaam voor digitale teksten die gelezen kunnen worden op een speciaal voor dit doel ontwikkelde e-reader evenals op laptop, tablet en smartphones.
Het gaat hierbij zowel om teksten die eerder (of tegelijkertijd) verschenen zijn op papier, dus als conventioneel boek, als om teksten die uitsluitend voor digitaal gebruik geschreven zijn. E-boeken hebben doorgaans net als een gewoon boek een hoofdstukindeling, maar bovendien een zoekfunctie op woorden.
 

 

Software

Ebooks hebben het formaat ePub of PDF en zijn meestal beveiligd met een digitaal watermerk of Adobe DRM.

Bij de productomschrijving van het ebook kan u terugvinden om welke soort beveiliging het gaat.
U kan ePub-ebooks openen en lezen op je pc of laptop.
Om ebooks op uw computer te openen moet u wel eerst een ePub Reader downloaden.


Welke kan u het beste gebruiken?

We geven een aantal voorbeelden
- Adobe Digital Editions
             Download hier
- FBReader
             Download hier
- Calibre.
             Download hier

Voor veel mensen ligt de beste leeservaring van ebooks in ePub-formaat echter bij E-readers en tablets.


Kopieerbeveiliging

Digitaal watermerk/Social DRM
Meer en meer Nederlandstalige ebooks zijn voorzien van een digitaal watermerk. Het ebook bevat zichtbare en onzichtbare persoonlijke kenmerken. Op deze manier is het bij een illegaal verspreid ebook mogelijk om de originele bron te achterhalen. Voor ebooks met een watermerk heb je geen apart account nodig in Adobe waardoor je ze gemakkelijk kunt lezen op verschillende apparaten.

Bij de productomschrijving van het ebook kan u terugvinden om welke soort beveiliging het gaat.

Als u in het veld  "Uitvoering" de term EPUB met digitaal watermerk aantreft, hoeft u alleen het ebook te downloaden en kan u onmiddellijk uw boek lezen.

Een ebook dat beveiligd is met een watermerk of social DRM kan op elk apparaat dat ePubbestanden ondersteunt gemakkelijk gelezen worden. Hiervoor heb je geen speciaal account nodig. Ook is er geen limiet aan het aantal apparaten waarop het bestand geplaatst wordt. Elke ereader die ePubbestanden ondersteunt is geschikt voor ebooks met dit type beveiliging. Ook op de iPad of iPhone kun je deze ebooks gemakkelijk lezen, bijvoorbeeld met de standaard meegeleverde iBooks-app of Bluefire App. Voor Androidapparaten is Aldiko de aangewezen app.


Epub met Adobe DRM
Het grootste deel van de ebooks op Proxis.com is voorzien van kopieerbeveiliging, ook wel DRM genoemd (Digital Rights Management). Kopieerbeveiliging is bedoeld om piraterij tegen te gaan.

Bij de productomschrijving van het ebook kan u terugvinden om welke soort beveiliging het gaat.

Als u in het veld  "Uitvoering" de term EPUB met ADOBE DRM aantreft, is het noodzakelijk dat u eerst een account aanmaakt in Adobe. Pas daarna bestelt u de ebooks en kan u deze downloaden.

De meeste uitgevers maken gebruik van de kopieerbeveiliging die Adobe heeft ontwikkeld: Adobe DRM. Deze vorm van DRM is behoorlijk strikt en vereist een aantal handelingen om het ePubbestand goed te kunnen openen en lezen. Zo heb je een Adobe-account en het programma Adobe Digital Editions nodig om het bestand te kunnen openen en moet je het apparaat waarop je het ebook wilt lezen ook autoriseren met hetzelfde Adobe-account. Daarnaast mag je het ebookbestand op maximaal zes andere apparaten zetten. Elk apparaat moet daarbij gekoppeld zijn aan hetzelfde Adobe-account.

Wanneer u voor de eerste keer een Ebook met Adobe DRM koopt, is het noodzakelijk dat u eerst op onderstaande links klikt om meer te weten te komen over Adobe Digital Editions.

Als u alle stappen doorlopen heeft en u bestelt  op een later tijdstip weer ebooks, kunt u na het bestellen meteen downloaden en het ebook direct openen via uw standaard app!

 

Ontdek hier hoe je zeer eenvoudig ebooks met Adobe DRM kan downloaden.

Heb je een e-reader?

ePub

Heb je een Iphone of Ipad?

Apple

Heb je een Android toestel?

 Android

Kopiëren en delen

Meestal bevat een ebook een licentie die alleen voor jou bedoeld is. Het uitlenen of uploaden van ebooks zodat anderen er toegang tot krijgen, is niet toegestaan.

 Let op:

Ebooks kunnen worden gelezen op uw computer en op daarvoor geschikte e-readers.Eenmaal gekochte digitale leesproducten kunnen niet geannuleerd of geretourneerd worden.