Mijn eigen portfolio: leerkracht ringband

Spiraalband
167,40 €

PX9789057881473

Bij aanschaf van dit product krijgt u in totaal 167 proxispunten. Uw winkelwagen bevat een totaal aan 167 punten die omgezet kunnen worden in een waardebon van 8,35 €.


Meer informatie

Portfolio sociale competentie: ringmap voor de leraar

Steeds meer scholen besteden gericht aandacht aan sociale competentie. Een belangrijk doel van het ontwikkelen van sociale competentie bij kinderen is dat ze daardoor beter toekomen aan leren. Voor kinderen vanaf het 4e leerjaar die een extra stimulans nodig hebben om aan hun sociale competentie te werken, is er het Portfolio sociale competenties. Het Portfolio sociale competentie is een doelgerichte verzameling bewijsmateriaal dat een leerling gedurende een bepaalde periode verzamelt. De leerling kiest de activiteiten zelf. Aan de hand van zijn portfolio laat hij zien wat hij heeft geleerd, hoe dat is gegaan en wat hij in een volgende periode wil leren. Met het portfolio wordt de ontwikkeling van de sociale competentie van een leerling concreet in kaart gebracht.

Op basis van de resultaten van een SCOL-afname laat de leraar één of enkele leerlingen een zogenaamde Leerling-SCOL invullen; hierin komen dezelfde categorieën en observatie-items voor als in de SCOL zelf, alleen in een vraagstelling aan de leerling. In de map is de Leerling-SCOL op papier opgenomen. Er is nu ook een Leerling-SCOL opgenomen in elektronische versie. Samen met de leerling neemt de leraar beide SCOL-uitslagen door en zo komen ze tot een keuze van een gedragscategorie, waarin de leerling zich nog verder wil bekwamen.

De materialen van het Portfolio sociale competentie:
1. Een ringmap voor de leraar met daarin:

 • De ringmap bevat een handleiding met belangrijke achtergrondinformatie en een uitleg om direct aan de slag te gaan.
 • In de map is een Leerling-SCOL opgenomen met een stappenplan voor afname en scoren, zowel individueel als klassikaal.
 • Gespreksprotocollen voor de leraar om richting te geven aan de diverse gespreksrondes met de leerling.
 • Een uitgebreid ideeënboek met situaties en oefeningen om de leerlingen goed op weg te helpen.
 • 2. Mijn portfolio
  Een aantrekkelijk boekje voor kinderen om hun vorderingen op het gebied van sociale competentie in vast te leggen en te presenteren. Samen met de leraar kiest het kind zijn eigen ontwikkeldoelen, maakt daarover afspraken en gaat daarmee aan de slag. In de afspraken- en evaluatieformulieren leggen leerling en leraar de gemaakte afspraken vast. Na verloop van tijd rapporteert de leerling en toont daarbij het nodige bewijsmateriaal. Mijn portfolio zal kinderen zeker stimuleren op een creatieve manier met de ontwikkeling van hun sociale competentie aan de slag te gaan.

  Productgegevens

 • Commentaar
 • Schrijf uw recensie

  Mijn eigen portfolio: leerkracht ringband

  Mijn eigen portfolio: leerkracht ringband

  Spiraalband