Plakkaat van verlatinge

Mout, Hardcover
Meer van M.E.H.N. Mout
19,95 €

Reserveer nu

PX9789065540935

Bij aanschaf van dit product krijgt u in totaal 19 proxispunten. Uw winkelwagen bevat een totaal aan 19 punten die omgezet kunnen worden in een waardebon van 0,95 €.


Meer informatie

Op 26 juli 1581 beslissen de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden om Filips II, koning van Spanje, te verlaten door hem van zijn rechten als wettige vorst vervallen te verklaren. Met de uitvaardiging van het PLAKKAAT VAN VERLATINGE markeren de Staten-Generaal op die dag en datum de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Het PLAKKAAT VAN VERLATINGE geldt als een fundamenteel staatsstuk in de ontstaansgeschiedenis van de Nederlanden. Door sommigen is het betiteld als de 'stichtingsakte van de Nederlandse stadhouderlijke monarchie', door anderen als 'geboortepapier van de Nederlandse staat'. Als kernmoment in de Nederlandse Opstand is de verlating een icoon geworden van een nationaal bewustzijn van onafhankelijkheid.

Het PLAKKAAT VAN VERLATINGE heeft naam verworven als 'een van de grote historische documenten van de klassieke vrijheidsrechten', en als richtsnoer van welberaden politieke wil. Het ademt dezelfde geest als de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, die in 1776 eveneens een historische proclamatie is van vrijheid en onafhankelijkheid.

NICOLETTE MOUT schetst in een uitvoerige toelichting het historische en politieke belang van het PLAKKAAT VAN VERLATINGE in de ontwikkeling van de Nederlandse Opstand. Ze beschrijft de denkbeelden, waarop de Nederlandse opstandelingen hun recht van verzet tegen de tirannie van de vorst baseerden, en maakt de politiek-historische en godsdienstige omstandigheden waarin het plakkaat tot stand kwam inzichtelijk.

De vertaling van het Plakkaat in hedendaags Nederlands is eveneens van de hand van Nicolette Mout, het originele plakkaat is naast de vertaling afgedrukt.

Productgegevens

 • Commentaar
 • Kwaliteit 
  Mike Keirsbilck
  07-01-2011

  Verzorgde en mooi uitgegeven actuele vertaling van toch een essentieel historisch document.
  \nMout actualiseert het document zorgvuldig zonder dat het gekunsteld aandoet, wat bijdraagt tot een erg vlotte lezing.
  \nDe inleiding en contextualisering van het werk is zeer helder geschreven, met zin voor nuance.
  \nEnig minpuntje is dat de afdruk van het originele plakkaat dermate klein is weergegeven dat het amper leesbaar is. Als je een frase uit de actualisering wil toetsen aan het origineel is dat zeer moeilijk en ben je al bijna verplicht om er een andere bron bij te nemen.
  \nNiettemin mooi werkstuk dat de geï¿?nteresseerden heel wat informatie en inzichten kan verschaffen.
  \n (bron www.proxisazur.be)

  Schrijf uw recensie

  Plakkaat van verlatinge

  Plakkaat van verlatinge

  Mout, Hardcover